POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Osebunjek

Objava natječaja za treći recital kajkavske poezije pod nazivom

Raspisujemo natječaj za recital kajkavske poezije pod nazivom „Stara lipa“ koji se po treći put održava na području Vrbovca. Prvi recital održan je u gradu Vrbovcu, drugi u društvenom domu sela Dijaneš, rodnom selu pjesnika Krunoslava Kutena. Zbog pandemije virusa Corona, bili smo prisiljeni pronaći mjesto koje je udovoljavalo uvjetima koje zahtijeva trenutna situacija. Društveni dom u selu Dijaneš upravo je takav prostor, a istovremeno smo odali počast dječjem pjesniku Krunoslavu Kutenu. Treći recital održat će se početkom lipnja, planiramo ga održati u Vrbovcu. Ako se situacija ne popravi, prilagodit ćemo se uvjetima koji će vladati u zemlji. Iskustvo prva dva recitala pokazuje da se pjesnici iz cijele kajkavske regije pozivaju na nas, vrlo kvalitetne pjesnike, koji našu recital svake godine podižu na višu razinu. Stoga pozivamo sve koji pišu na kajkavskom dijalektu da se prijave. Bit će nam drago vidjeti vas u što većem broju. Ispod je tekst natječaja:Udruga Osebunjek - za očuvanje i promicanje kajkavskog narječja i zavičajne kulturne baštine vrbovečkog kraja

 

U daljnjem tekstu: Organizator

 

Najavljuje:

 


POZIV ZA PRIJAVU NA KAJKAVSKO PJESNIČKO NATJECANJE U VRBOVCU ZVANO "STARA LIPA"Pravila:

 1. Natjecati se mogu svi građani Republike Hrvatske.
 2. Recitalno natjecanje otvoreno je od 1. prosinca 2020. do 1. veljače 2021. godine.
 3. Svaki autor može sudjelovati s najviše tri pjesme. Tema pjesme je besplatna. Prihvatljive su samo dosad  neobjavljene pjesme u tiskanom ili elektroničkom obliku . To se ne odnosi na društvene mreže poput Facebooka i sličnih.
 4. Molimo da uz svaku pjesmu prijavljenu na natječaj napišete objašnjenje manje poznatih riječi.
 5. Pjesme se u velikoj omotnici šalju poštom, prepisuju u tri primjerka, potpisuju kodom. Također, natjecatelji su dužni poslati radove i podatke o autoru na e-adresu: staralipa.2021@gmail.com .
 6. Za slanje poštom, u velikoj omotnici, potrebno je priložiti zatvorenu manju s podacima o autoru (ime, prezime, adresa i kontakt) i šifrom, koji ne smije biti pseudonim autora i popis pjesama. Na maloj omotnici potrebno je napisati kod autora s kojim su pjesme potpisane.
 7. Pjesme se šalju na adresu: "Udruga Osebunjek", Zagrebačka 143, 10340 Vrbovec.
 8. Dodjeljuju se nagrade za najbolje tri pjesme. Prva nagrada iznosi 1.000,00 kuna u novcu, druga je u novcu ili u materijalnoj protuvrijednosti od 700,00 kuna, treća je također, u istom iznosu, u iznosu od 500,00 kuna.
 9. Mole se autori da odgovore na recital i pročitaju svoju pjesmu koja će biti određena za čitanje na recitalu. Ako ne mogu prisustvovati recitalu, odredite osobu koja će čitati njihovu pjesmu.
 10. Svaki sudionik recitala čije će pjesme biti uvrštene u zbirku Stara lipa dobit će po jedan primjerak zbirke i zahvalnicu za sudjelovanje. Uz nagrade, dodjeljivat će se i nagrade za osvojena prva tri mjesta.
 11. Objava rezultata je 1. svibnja 2021. godine.
 12. Recital će se održati početkom lipnja 2021. u Vrbovcu. Sve informacije o uvodnoj izjavi objavit će se objavljivanjem rezultata.
 13. Predsjednica "Udruge Osebunjek" Katarina Zadrija neće se natjecati u recitalu.
 14. Pjesme za natjecanje moraju biti napisane u Word dokumentu (Times New Roman, font 12) ili otkucane. Radovi poslani na recital neće se vratiti.

 

 

 

 

Za "Udruga Osebunjek":

 

Katarina Zadrija

predsjednik

Opširnije
Festival kinča u Novom Marofu

Udruga Osebunjek sudjeluje na festivalu Kiunča u Novom Marofu koji organiziara drugu godinu za redom Kulturno umjetnička udruga „Magda i Luisa“ uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof u prostoru Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ . Cilj Festivala je promocija tradicijskog ukrasa izrađenog od krep papira. Idejni začetnik i koordinator Festivala je etnolog Tibor Martan. Zbog epidemiološke situacije ove godine Festival je isključivo izložbenog karaktera bez popratnih radionica. Tema ovogodišnjeg Festivala je mladenkin buket. Udruga "Osebunjek sudjeluje s buketom koji je rad članice udruge Ružice Kobsejak. O tradicijskom svadbenom buketu mladenke: Početkom 20. stoljeća važan dio tradicijske svadbene opreme mladenke postaje buket cvijeća. Do tada mladenke su običavale nositi molitvenik umotan u bijelu maramicu. Budući da su se tradicijske svadbe u pravilu održavale u razdoblju od blagdana Svih svetih do Adventa te u razdoblju od blagdana Svetog Stjepana do Čiste srijede ili Pepelnice, kada u prirodi nema svježeg cvijeća, mladenkin se buket izrađivao od papirnatog cvijeća uz dodatak svježeg zelenila te ukrasnih tekstilnih, svilenih ili papirnatih traka. Cvijeće je većinom bilo bijele boje, a od zelenila najčešće se koristilo kućnu ukrasnu biljku asparagus. Posao izrade buketa povjeravao se ženama koje se su bile vješte u izradi papirnatog cvijeća, a za svoj posao bile su nagrađene hranom i pićem, ponekad i novcem. Zbog siromaštva i nemogućnosti kupnje potrebnog materijala za izradu buketa mladenke su običavale međusobno posuđivati buket. Uz pojavu buketa razvio se i običaj spričavanja mladenke od strane mlađe djevojčice iz mladenkine obitelji. Djevojčica bi pred polazak mladenaca na vjenčanje u crkvu uz prigodnu napitnicu mladenki predala buket. Po dolasku s vjenčanja mladenka bi pokušala baciti svadbeni buket za drvenu stropnu gredu odnosno glavni kućni tram prostorije u kojoj se trebala održati svadbena večera. Ako je buket ostao za tramom vjerovalo se da će mladenka biti sretna u braku.

Opširnije
Dani blažene Marice Stanković

Dana 11. listopada članice udruge sudjeluju na susretu duhovnih pjesnika pod nazivom „Dani blažene Marice Stanković“ u Madžarevu. Zbog pandemije Korona virusa ove godine je pjesnički susret održan pored zvonika u Kamenoj Gorici. Susret snima i objavljuje u zasebnoj emisiji Varaždinska televizija. https://www.youtube.com/watch?v=eApqjKsTX1A&ab_channel=VarazdinskaBiskupija

Opširnije
Kolovrat riječi Ivanec

Četvrto okretanje riječi održano je u e-izdanju. Pjesnici su pozvani da se snimaju kako čitaju pjesme negdje u prirodi i šalju ih organizatorima, što je kasnije objavljeno na Vou Tube. Sudionici pjesnika, Udruga Osebunjek „Dragica Čulig, božica Črljenec Slijepčević Katarina Adria i Marija Petrek


Opširnije
Drugi recital kajkavske poezije pod nazivom

Recital kajkavske poezije pod nazivom "Stara lipa" 21. kolovoza 2020. u 19 sati Zbog epidemioloških mjera napustili smo grad Vrbovec, u društvenom domu u Dijanešu, rodnom mjestu dječjeg pjesnika Krunoslava Kutena. Na natječaj za recital prijavilo se 56 autora sa 137 pjesama iz svih kajkavskih regija. Prvo mjesto podijelili su Ljubica Ribić iz Varaždina s pjesmom Rieči leptira i Goran Gatalica s pjesmom Sećanja pospravljena vu svet, drugo mjesto podijelili su Davorka Crnčec iz Nedelišća s pjesmom Mojoj baki Trezi i Ljiljana Vuglač iz Ivanca s pjesmom Zadnji stih živlenja, dok je treće mjesto podijelile Slavica Grgurić Pranjić iz Delnica s pjesmom Človek noj se sobrat i Marija Hegedušić iz Hlebina s pjesmom Naša hiža. Gošća spisateljice na recitalu bila je Božica Brkan koja je recital ocijenila visokokvalitetnim i neophodnim za očuvanje kajkavskog jezika. Objavljena je zbirka recitala koju je književnik Brkan ocijenio kvalitetnom i mogućom pomoći u istraživanju kajkavskog jezika. 

hia.com.hr/kultura/knjizevnost/item/17689-udruga-osebunjek-i-recital-kajkavske-poezije-stara-lipa

Opširnije
Recital

Recital "Srca Isusa i Marije" u Modrovcu pored kapelice Sv. Vinka organizira udruga "Lipin cvijet" iz Gornje Stubice. Recital je duhovne tematike, okuplja pjesnike iz cijele Hrvatske. Pjesnikinje "Udruge Osebunjek" svake godine sudjeluju na recitalu. Ove su godine sudjelovale pjesnikinje Marija Petrek, Katarina Zadrija, Božica Sljepčević

Opširnije
Kolovrat riječi 2020

Pjesnikinje udruge Osebunjek su sudjelovale na manifestaciji "Kolovrat riječi". Kolovrat riječi je susret pjesnika svih izričaja i narječja koji se svake godine održava u mjestu Ivancu, a ove godine je održan u e- izdanju. https://radiovrbovec.hr/vijesti/udruga-osebunjek-na-pjesnickom-susretu-kolovrat-rijeci-2/?fbclid=IwAR1qYt5zR_lldJQmlsez8jbwFZvVB0A65Ic4ROXqh5HncC6-xq6CjWGIPII

Opširnije
Vilinsko igrišće

Vilinsko igralište tradicionalna je manifestacija koju Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i KUU "Magda i Luisa" 8. godinu zaredom organiziraju u Kamenoj Gorici pored zvonika sv. Ivana Krstitelja. Zvonik - kapela u Kamenoj Gorici ostatak je kasnosrednjovjekovne utvrde iz obrambenog sustava (Grebengrad, Kamena Gorica, Paka, Čanjevo, Kalnik) u vrijeme invazije Tatara. Danas zvonik ima prostor za liturgiju s nišom Gospe Lurdske i slikama Srca Isusova i Krštenja Isusova na rijeci Jordan. Zvonik ima vrlo lijepo zvono teško 279 kilograma. Zvono je u Zagrebu najvjerojatnije izlio 1811. godine poznati zagrebački zvonar Antun Schifferer. U srednjem dijelu zvona nalaze se četiri reljefa: Raspeće, Sveta obitelj, okrunjeni lik Blažene Djevice Marije s djetetom Isusom u naručju čija je glava također okrunjena i lik sv. Florijan u vojnoj odori. U ruci sv. Florian drži vrč vode i spašava grad od požara.Ovo područje bogato je mitovima i legendama, pa je na inicijativu etnologa Tibora Martana, u cilju očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pokrenuo ovaj događaj .. Ove godine u program su uključeni: KUD "Kraljice mira" , Dramsko društvo "Videki", Udruga "Osebunjek" iz Vrbovca, Udruga umirovljenika Podravske Sesvete, Kulturno umjetničko društvo "Magda i Luisa" i Dramska skupina "Vriskice" Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Opširnije
Promocija romana "Čišćenje Globusa" autorice Božice Jelušić

Pjesnikinja i majstorica proze Božica Jelušić je vrbovečkoj publici predstavila svoj roman „Čišćenje globusa“. Božica Jelušić rođena je 16. prosinca 1951. godine u Pitomači. Završila je studij hrvatskog i engleskog jezika te se najveći dio svoje radne karijere bavila pedagoškim radom. Pored toga, od mladosti objavljuje poeziju i prozu te kritičke i novinarske tekstove u novinama, časopisima, zbornicima i samostalnim izdanjima. Od 1969. godine do danas objavila je 60 samostalnih naslova poezije i proze. Dobitnica je važnih književnih nagrada i priznanja, nositeljica uglednih stipendija za svoj književni rad. Zastupljena je u čitankama i školskoj lektiri . Govoreći o romanu „Čišćenje globusa“ autorica je istaknula da je nastao dugim slijedom, kroz šest godina. – Ovaj roman predstavlja sukus mojih napora da se u Podravini sačuva jedno plemićko imanje, pod nazivom Barnagor, kako su ga imenovali prvi vlasnici, a to je plemićka obitelj Trezić. To je obiteljski i povijesni roman kojem sam dodala jednu svoju fabulu nastalu tako da sam svaku osobu iz obitelji koju sam uvodila u radnju, planirala izvesti iz radnje po završetku njenog životnog ciklusa. Na taj način nastala je obiteljska kronika – pojasnila je Jelušić. Također, dodaje da je ovaj roman obilježio nedostatak ljubavi među likovima, a posljednje poglavlje pisano je na kajkavskom narječju.

Opširnije
Kaj uz Osebunjek

Dana devetog ožujka "Udruga Osebunjek" na poziv udruge "Collegium Hergešić" gostovala je na petsko-glazbenoj večeri u "Europskom domu" u Zagrebu. Okupilo se tridesetak gostiju, od kojih su neki bili istaknute ličnosti kulture i književnosti. Zahvaljujemo se gospodinu Zoranu Juriću predsjedniku udruge "Collegium Hergešić" na toplom pozdravnom govoru i tajnici udruge gospođi Nevenki Pavelić Gobac na trudu i dobroj volji koju je uložila kako bi naš grad kroz povijesni presjek predstavila prisutnima. "Udrugu Osebunjek" je s par riječi predstavila predsjednica Katarina Zadrija. Vrbovečku kajkavštinu okupljenima je kratkim izlaganjem približila dr.sc. Alojzija Kučko Tvorić, koja je ujedno i bila voditelj programa. Svojom poezijom okupljenima su se predstavile pjesnikinje : Božica Črljenec Sljepčević, Marija Petrek i Katarina Zadrija. Događaj su glazbeno popratili prof. Hrvoje Herček i Ivana Matuna.

Opširnije
VRH